Magozott aszalt datolya.
Egy természetes desszert, ami még az emésztésnek is jót tesz.
Nemcsak finom, tápláló is.
A datolya a datolyapálma termése, amely a Köze-Kelet jellegzetes növénye. Már évezredekkel ezelőtt is ismerték, az élet fájának vagy áldott fának nevezték, hiszen nemcsak a termését fogyasztották, hanem más célokra is fel tudták használni a fa különböző részeit, például a leveléből különböző használati tárgyakat fontak. A fa gyümölcsét, a datolyát nyersen és szárított formában is régóta fogyasztják, mivel korán felismerték tápláló erejét, ráadásul kis mérete miatt könnyen magukkal tudták vinni a vándorló népek.
Jelentőség, hatások:
A datolya energiatartalmát leginkább a cukor adja, de kis mennyiségben tartalmaz fehérjét is, zsírtartalma pedig elenyésző. Ezen kívül tartalmaz pár fontos vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot, valamint más gyümölcshöz képest elég jelentős mennyiségű rostot is.
A cukortartalma miatt a datolya hasznos és természetes energiaforrásul szolgálhat például sportolók vagy nehéz fizikai munkát végzők számára, akiknek az átlagosnál több energiára van szükségük. Az édesszájúaknak, akik eddig csokival, cukorkával, keksszel “bűnöztek” ugyancsak érdemes lehet inkább áttérni a datolyára, hiszen így nemcsak üres kalóriákat, hanem hasznos tápanyagokat is bevihet a szervezetébe.
A datolyában található rostok jó hatással vannak az emésztésre. Székrekedés esetén érdemes elrágcsálni pár szemet.
Felhasználás:
Az aszalt datolyát fogyaszthatjuk magában is, úgy is remek csemege. De sütéshez, főzéshez is felhasználhatjuk, alapanyaga lehet salátáknak, elő- és főételeknek, szószoknak, nem csak desszerteknek. Számos közel-keleti étel elképzelhetetlen nélküle.
Egy őszies, kevert saláta igazán különlegessé tehető pár szem datolyával. Ha tovább akarjuk fokozni az élvezeteket, adjunk hozzá egy kevés balzsamecetet, ami nagyon jól illik a datolya édességéhez.
Datolyával készült desszertek esetében a gyümölcs édessége miatt csökkentsük a hozzáadott cukor mennyiségét. Néhány esetben a cukor teljesen elhagyható, mert a datolya önmagában is meg tudja adni a kívánt édes ízt. Így sokkal egészségesebb és alacsonyabb energiatartalmú fogások készíthetők.
Összetevők: datolya
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1450 kJ / 341 kcal
Zsír: 0,03 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 81,9 g
- amelyből cukor: 67,4 g
Fehérje: 2,2 g
Só: 0,8175 g
Származási ország: Irán