Nagyon gyorsan megfő. Magas rost- és fehérjetartalom.
A vegán konyha egyik elengedhetetlen alapanyaga a vörös lencse, amely eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, de Ázsiától kezdve egészen Észak-Amerikáig teret hódított magának, hiszen nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, illetve remek növényi fehérjeforrás.
Jelentőség, hatások:
A többi hüvelyeshez hasonlóan a vörös lencsének is magas a fehérje és rosttartalma, amelyek növelik a teltségérzetet és hasznosak azokra nézve, akik csökkenteni szeretnék a testsúlyukat. Számos fontos ásványi anyagot tartalmaz, mint például vasat. Ezen kívül a vörös lencse bővelkedik úgynevezett fitonutriensekben, amelyek elősegíthetik a egészség megőrzését és betegségek megelőzését.
A vörös lencse tartalmaz antinutritív anyagokat is, amelyek rontják egyes tápanyagok (pl. a vas) felszívódását. Az antinutritív anyagok mennyisége azonban csökkenthető, ha a lencsét beáztatjuk vagy valamivel hosszabb ideig főzzük.
Felhasználás:
A vörös lencse nagyon gyorsan megfő, attól függően, hogy krémként vagy egészben szeretnénk felhasználni, 10-15 perc a főzési ideje. Nem kell beáztatni főzés előtt, csak átmosni. A vörös lencse fogyasztható levesként, köretként, főzelékként, készíthető belőle fasírt, töltelék, pástétom és saláta része is lehet.
Összetevők: vörös lencse*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1534 kJ / 362 kcal
Zsír: 2,6 g
amelyből telített zsírsavak: 0,6 g
Szénhidrát: 54,9 g
amelyből cukor: 2,3 g
Fehérje: 27,2 g
Só: 0,003 g
Származási ország: Törökország.