Kérdése van? Hívjon minket! +36203686368

Eleven! fermentált csalamádé 540ml
Eleven! fermentált csalamádé 540ml
3 990 Ft

Eleven! fermentált csalamádé 540ml

Eleven! fermentált csalamádé 540ml
Eleven! fermentált csalamádé 540ml
Laktofermentált, élőflórás savanyított zöldség adalék-, cukor-, ecet- és tartósítószer-mentesen

Összetevők káposzta, uborka, répa, vöröshagyma, paprika, kömény, babérlevél, borsikafű, só, bors

MIHEZ FOGYASSZAM?
Bármihez, amihez csemege uborkát vagy más savanyúságot ennél, vagy önmagában snackként. Ezen kívül
a fantázia szab csak határt a felhasználási módoknak, de kiváló pl szendvicsekre téve, salátákhoz keverve, levüket
öntetnek használva (mivel fűszeres és savanyú egyben, elég egy kis olívaolajat, mézet adni és kész a salátöntetünk)
Levüket bolti ecet helyett levesekhez, főzelékekhez, vagy bármi máshoz, amihez ecetet használnánk, de önmagukban
kortyolgatva is nagyon finomak és jótékony hatásúak. Továbbfőzve, párolva, sütve sem vész el teljesen a probiotikus
hatás, rendkívül pikáns, mély és különleges ízeket tudunk így fogásokba belecsempészni.
A fermentált zöldségek kissé eltérnek a megszokott, bolti savanyúságok ízvilágától, mivel nincs bennük hozzáadott
cukor, a savanyú íz dominál. Fogyasztás előtt lehet hozzá adni egy kevés mézet vagy cukrot ha valakinek nagyon
hiányozna, vagy pici vízzel leöblíteni, ha túl savanyú lenne az ízlésünknek. Idővel ugyan egyre inkább ráhangolódnak az
ízlelőbimbóink (ha nem azonnal:-) a natúr fermentumokra, és/mert a szervezetünk is kívánni fogja.
3 990 Ft
Egységár: 7,39 Ft/ml
Részletek
VIGYÁZAT, ELEVEN!
Az erjedés során szén-dioxid keletkezik, ami bontáskor szisszenve, vagy akár pezsegve távozik az üvegből - a jelenség
normális, a buborékok rövid időn belül elillannak. Óvatosan nyisd, pl a mosogató fölött.

HOGYAN TÁROLJAM?
Hűvös helyen, lehetőleg 18 fok alatt. Ha a lakásban ilyen hely nincs, akkor hűtőben. Felbontás után hűtőben hónapokon
át eltartható.

MI AZ A FERMENTÁLÁS?
Kontrollált tejsavas erjesztés, hagyományos módon, sóval való természetes tartósítás.
Zöldségek fermentálásakor a növények felületén természetesen is megtalálható baktériumkultúrák végzik az erjesztést.
Ebben a mikroorganikus közegben az ún. Lactobacillus baktériumfajok dominálnak, így ezt a típusú erjesztést
laktofermentálásnak, azaz tejsavas erjesztésnek nevezzük.
A tejsavbaktériumoknak nincs közük magához a tejhez, így azok is biztonsággal ehetik a savanyúságokat, akik
egyébként nem fogyaszthatnak tejtermékeket.
Fermentálás közben lebomlanak, előemésztődnek a komplex tápanyagok, így szervezetünk könnyebben és
hatékonyabban tudja hasznosítani azokat.

HOGYAN TÁMOGATJA AZ EGÉSZSÉGEMET?
„Az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik”, tartja egy régi bölcs mondás.
Az orvostudomány úttörőinek köszönhetően már azt is tudjuk, hogy emésztőrendszerünk, ezáltal az egész szervezetünk
egészsége, túlnyomórészt a vastagbelünket benépesítő mikroorganizmusok tevékenységén múlik. Mint ahogy az is
bizonyított tény, hogy immunrendszerünk elsődlegesen (mintegy 80%-ban) a beleinkben lakozik.
Rohanó életmódunk számos tényezője hat kedvezőtlenül bélflóránk állapotára - étrendünk elszegényedése, elfogyasztott
táplálékaink romló minősége, az élelmiszeriparban alkalmazott tartósítószerek és adalékanyagok, valamint az
antibiotikumok és fertőtlenítőszerek széles körű alkalmazása.
Egészségünk megőrzése és javítása érdekében, érdemes tehát a bélflóránkat alkotó jótékony baktériumokat táplálni,
szaporítani. Kiegyensúlyozott működésük alapfeltétele a rostdús, változatos, szezonális alapanyagok felhasználásával
készített élő ételek fogyasztása, a megfelelő folyadékfogyasztás, stresszkezelés, a mozgás és a minőségi alvás.
A hasznos mikroorganizmusaink számát pre-és probiotikumok fogyasztásával növelhetjük, mint amilyenek az
erjesztett, laktofermentált zöldségek is, mivel nagy számban tartalmaznak jótékony mikroorganizmusokat.
Legfontosabbak közülük az egészséges bélcsatornát benépesítő – és többek között a savanyú káposzta erjedéséért is
felelős – tejsavbaktériumok (Lactobacillus és Bifidobaktérium-fajok).

A laktofermentált (és nem hőkezelt) zöldségek és levük fogyasztásának számos pozitív élettani hatása van:
- szimbiotikum, vagyis egymás hatását erősítő pre- és probiotikum egyszerre (probiotikum benne minden
tejsavbaktérium, prebiotikum pedig az ő táplálékuk, vagyis maga a növény)
- élő, funkcionális élelmiszer, gazdagítja a mikrobiom hasznos törzseit, erősíti a jótékony baktériumok
állományát - megakadályozva a káros baktériumok és gombák elszaporodását
- könnyed tápanyagforrás, mivel a fermentálás alatt keletkező enzimek lebontják, „előemésztik” a tápanyagokat,
így azok sokkal jobban tudnak a szervezetünkben hasznosulni, felszívódni
- alacsony pH-ja révén közvetlenül is támogatja a gyomorsav munkáját, fokozva az emésztőnedvek
elválasztását, erősítve a gyomrot, ami ezáltal hatékonyan tudja megemészteni az elfogyasztott ételt
- a gyomri emésztés megkönnyítése révén a refluxos, szegycsont mögötti fájdalommal, puffadással és égő
érzéssel járó tünetek megszűnnek (alkalmazási javaslat, lásd lentebb)
- megemeli az étel táperejét, az egyes növényekben található antitápanyagok (fitinsavak, lektinek, szaponinok,
stb.) közömbösítése révén a fermentált élelmiszerek a nyers vagy főtt változatokhoz képest még könnyebben
emészthetővé válnak, a bennük található vitaminok és ásványi anyagok hozzáférhetősége, felszívódása javul
- a tejsavbaktériumok által termelt tejsav a bélfal sejtjeinek elsődleges energiaforrása – minél több
tejsavbaktérium él a vastagbelünkben, annál ellenállóbbak és egészségesebbek leszünk
- rendszeres fogyasztásával emésztőrendszerünk működése természetes módon válik újra egészségessé. A
sérült bélfalak regenerálódnak, valamint szimbiotikum révén, körültekintő alkalmazással (lásd Ellenjavallatok
lentebb) kutatások szerint még a krónikus/gyulladásos bélbetegségekre is megoldást jelenthet
Alkalmazási javaslat refluxos panaszok esetén:
- étkezés előtt egy kupica savanyúságlé "aperitif" gyanánt felkészíti a gyomrot az elfogyasztandó étel
befogadására;
- nehezebb, vegyes makrotápanyag-profilú étkezések mellé savanyúságként fogyasztva (azért figyeljünk oda rá,
hogy sok keményítőt és sok fehérjét ne együnk egyszerre - válasszunk inkább zöldségköretet);
- a panaszok jelentkezésekor "tűzoltás" gyanánt 1-1 kupica savanyúságlevet elfogyasztva 15-20 percen belül
enyhíthetjük a kellemetlen érzéseket.

ELLENJAVALLATOK
Vannak olyan egészségügyi állapotok, amelyek esetében tilos, míg máskor fokozott figyelmet igényel a fermentált
élelmiszerek bevezetése és rendszeres fogyasztása.
Amikor TILOS:
- aktív emésztőrendszeri fekély esetén (mindig meg kell várni, amíg a fekély meggyógyul)
- Crohn-betegség aktív szakaszában (mindig meg kell várni, amíg a gyulladás elmúlik)
Ha nem fogyasztasz rendszeresen erjesztett élelmiszereket, vagy komolyabb emésztőrendszeri problémákkal
küzdesz, csak fokozatosan kezdj el ismerkedni velük, mivel egy nem teljesen egészséges szervezet számára a
hirtelen bevitt nagy mennyiségű baktérium, enzim és rost hasmenést és más kellemetlen panaszokat is okozhat.
Az emésztőrendszer krónikus gyulladásával járó állapotok (például IBS, SIBO, inaktív Crohn, cöliákia,
hisztamin-intolerancia) esetén, mivel ezek mindegyike a bélfal károsodásával jár együtt, javasolt a bevezetést rövid
ideig érlelt (legfeljebb 7-10 napig fermentált) levekkel kezdeni és csak apró lépésenként haladni: az első napon kizárólag
egy teáskanálnyit fogyassz, főétkezés előtt. Ha ez a mennyiség is gondot okoz, tarts néhány nap szünetet és próbálkozz
újra, egy teáskanálnyi lével. Amikor ezt az adagot a szervezeted már jól tolerálja, emeld napi 2, majd 3 teáskanálnyira a
mennyiséget, és ezt folytasd tovább addig, amíg el nem éred a napi háromszor fél pohárnyi italt. Ezután elkezdheted a
fermentált zöldségek fogyasztását is, hasonló módszerrel bevezetve.
Adatok
Cikkszám
f2csal