Blog
VCO kókuszolaj
Mit érdemes tudni a kókuszolajról? A válasz kézenfekvőnek tűnik, ám sokak számára mégsem az. A legtöbben csak sütésre-főzésre használják, miközben számos gyógyhatással is bír, de erről később. A konyhánál maradva: a hidrogénezett, transzzsírokkal teli olajok (napraforgó, repce, stb.) alternatívájaként ismert kókuszolaj
nem csak könnyen emészthető, de magas hőfokon sem roncsolódik a szerkezete, így nehezen oxidálódik, s nem képez szabadgyököket, ezért nem okoz érelmeszesedést, szív- és érrendszeri panaszokat. Ha még nem próbáltad, nem kell megijedni, a neve ellenére nincs kókusz íze, bármilyen ételhez használható. Szobahőmérsékleten összesűrűsödik: ha vega vagy, érdemes kipróbálni a vele és némi hagyma, fokhagyma és fűszerek segítségével készített házi zsírt.
A kókuszolaj egészségre gyakorolt számtalan pozitív hatását főként a közel felét kitevő laurilsav tartalmának köszönheti, amely többek közt az anyatejben is megtalálható, és fontos szerepe van a babák immunrendszerének kialakulásában. Fontos tudni: ha gyógyhatása miatt érdekel, feltétlen a szűz változatát használd, ami drágább, de elég belőle napi 1-2 evőkanál. S hogy mi mindenre jó? A teljesség igénye nélkül: antioxidáns, gomba-, baktérium- és vírusölő, így az influenzától a herpeszen és a Candida gombán át számos kórokozó ádáz ellensége, hatásos máj- és epeproblémák esetén, ahogy pajzsmirigy alulműködésnél, a cukorbetegséget is segít megelőzni, mivel növeli az inzulintermelést, szépíti a bőrt és betegségei ellen (ekcéma, pikkelysömör, stb.) is hatásos lehet, emellett gyomor- és bélpanaszok, emésztési problémák esetén is érdemes kipróbálni.